EYLÜL AYI TARIM TAKVİMİ
Sebzecilik
• Enginar: Kök sürgünleri ile yapılan yetiştiricilikte Enginar dikimi Eylül sonu - Ekim başı arasında yapılır. Bu şekilde ertesi bahar döneminde (Şubat sonu-Haziran) ürün hasat etmek mümkün olacaktır. Damla sulama yapılacaksa 1,40 cm x 70 cm mesafede dikilir.
• Yazlık sebzelerden boşalan yerlerde toprak işlemesi yapılır.
• Kışlık sebzelerden pırasa, lahana türlerinin ve bamyanın hasadı yapılabilir.
• Eylül ayında açık tarlaya marul, karnabahar, lahana ve brokoli fideleri dikilebilir.
• Beyazsinek, yaprak biti, kırmızı örümcek, külleme, yalancı mildiyö etmenleriyle mücadeleye devam edilir.
Meyvecilik
• Zeytin Halkalı Leke (Spilocaea oleaginea) Hastalığına karşı Eylül ayında -sonbahar sürgünleri görülmeden önce- 1500 gr/ 100 lt. su dozunda Bordo Bulamacı (%20 Metalik Bakıra Eşdeğer) veya diğer bakırlı preparatlar kullanılmalıdır.
• Zeytin Sineği mücadelesine devam edilir. Deltamethrin, Alpha cypermethrin veya Lambda cyhalothrin terkipli insektisitlerden birisi ile ilaçlama yapılır.
• Zeytin meyvelerinin irileştiği (yağlandığı) dönemde Potasyumlu Yaprak Gübresi verilir.
• İncir (Bursa Siyahı) hasadı Eylül ayında başlar, Kasım ayına kadar sürer.
• Üzüm, mürdüm eriği, kızılcık, fındık, ceviz türlerinde hasat yapılmaktadır.
• Toprak işleme, ekim- dikim hazırlığı yapılır.
• Fidan sökümü, hendekleme, dağıtımı yapılır.
• Bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir.
• Sulama işleri devam eder.
Turunçgil
• Zararlı (Harnup güvesi, Koşniller ve Akarlar) mücadelesi yapılır.
• Akdeniz Meyve Sineği kontrolü yapılır, gerekiyorsa mücadele edilir.
• Kimyasal yolla ot mücadelesine devam edilir.
• Minneola Tanjelo'nun Alternaria hastalığı gözlemleri ve mücadelesi yapılır.
Tarla Ve Yem Bitkileri
• Hububat: Tahıl ekimi yapılacak olan tarlanın sürülüp ekime hazır duruma getirilmeli tohum ve gübre temini yapılmalıdır.
• I. ve II. Ürün Mısır: Ana ürün olarak ekilen mısırın hasadına devam edilir ve tamamlanır. Eylül ayı başlarında geç ekilen 2. Ürünün son suyu verilir. Koçan kurdu ve mısır kurdu ve Yeşil kurt mücadelesi yapılır.
• 2. Ürün Silajlık mısırların hasadı yapılır.
• Reygras (İtalyan çimi, süt otu) ekilişleri devam etmektedir. Ekimde dekara 5-6 kg tohum kullanılmaktadır. Mibzerle ekimde sıra arası 15-20 cm olmalıdır. Uygun koşullarda 20-25 günde bir biçim alınabilmektedir. Ekim sonrası yağmurlar çıkışı hızlandırmaktadır. Kuru kalan tohumlar ise canlılığını muhafaza edebilmektedir. Taban gübresi olarak 30 kg/da 15-15-15 kompoze gübre verilir. Ekim derinliği 1,5-2 cm’yi geçmemelidir.
• Lenox (Yem Şalgamı) ekim zamanı 15 Eylül- 15 Ekim arasıdır. Lenox -15 ⁰C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanıklı bir yem bitkisidir. Bu dönemde ekilen bitkiler kışa 6-8 yapraklı olarak gireceğinden kış soğuklarından etkilenmeyeceklerdir. Ekimde dekara 1 kg tohum kullanılır. Ekim öncesi dekara 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi ve 25 kg/da DAP gübresi verilmelidir. Şubat ayında ise ilave olarak 25 kg/da Amonyum sülfat gübresi verilir. Ot verimi yaklaşık olarak 10-15 ton/da olur. Silaj yapılacaksa her 1 ton lenox otu için 30-50 kg buğday kırması karıştırılmalıdır.
• Tek yıllık yem bitkilerinin ekimi için toprak hazırlığı yapılır.
• Çeltik hasadı; salkımların % 80 inin saman sarısını aldığı ve salkımın dip tarafındaki taneler sarı olum dönemine girdiğinde yani çiçeklenmeden 42-49 gün sonra yapılr.
Arıcılık
• Bal hasadı yapılır. (Çerçevenin tümünün veya en az 2/3’ünün sıralandığı zaman, bal hasat edilmelidir. Sırlanmış, olgunlaşmamış ballar hasat edilirse, erken kristalize olur veya ekşimeler görülebilir.)
• Sağlam çerçevelerdeki ballar süzülerek, boş petekler yeniden kovanlara verilir. Verilen bu boş petekler işçi arılar tarafından onarılarak, bal bulunabilirse, yeniden doldurulabilir.
• Bal sağımda yağmacılığa meydan vermemek için, çok dikkatli davranmak gerekir.
• Kovanlarda bakım işleri devam eder. Soğuk bölgelerde kovan ağızları daraltılır. Soğuk başlayan bölgelerde kovanlarda kışlık yem durumları kontrol edilir. Arı yemi; arıların besin ihtiyacını karşılamak ve kolonileri güçlendirmek için kullanılan, fruktoz, glikoz ve sakkaroz içeren, sıvı veya kek formunda olan ürünlerdir.
• Çeşitli arı hastalık zararlıları ile mücadele edilir.
Küçükbaş Hayvancılık
• Meralar kuruduğundan, bu ayda koyunlara ek yem ve yonca verilmelidir. Yonca biçiminden iki-üç gün sonra, kurutularak verilmelidir. Sulama olanağı varsa, meralar sulanarak bir süre daha yararlanılabilecek duruma getirilir. Ağıl yakınlarındaki ekilecek hasıl tarlalarının hazırlanmasına başlanır.
• İyi olmayan hava şartları ve ek besin verilememesi gibi şartlarda; gelişebilecek gebelik toksemesi gibi hastalıklarda, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmelidir.
• Koyunlara çiçek ve septisemi aşıları uygulanır.
• Pazarlama durumuna göre, kadro fazlası kasaplık niteliğindeki koyunların satışı yapılır.