EYLÜL AYI TARIM TAKVİMİ

Sebzecilik

Enginar: Kök sürgünleri ile yapılan yetiştiricilikte Enginar dikimi Eylül sonu - Ekim başı arasında yapılır. Bu şekilde ertesi bahar döneminde (Şubat sonu-Haziran) ürün hasat etmek mümkün olacaktır. Damla sulama yapılacaksa 1,40 cm x 70 cm mesafede dikilir.

• Yazlık sebzelerden boşalan yerlerde toprak işlemesi yapılır.

• Kışlık sebzelerden pırasa, lahana türlerinin ve bamyanın hasadı yapılabilir.

• Eylül ayında açık tarlaya marul, karnabahar, lahana ve brokoli fideleri dikilebilir.

• Beyazsinek, yaprak biti, kırmızı örümcek, külleme, yalancı mildiyö etmenleriyle mücadeleye devam edilir.

Bell Peppers

Meyvecilik

Zeytin Halkalı Leke (Spilocaea oleaginea) Hastalığına karşı Eylül ayında -sonbahar sürgünleri görülmeden önce- 1500 gr/ 100 lt. su dozunda Bordo Bulamacı (%20 Metalik Bakıra Eşdeğer) veya diğer bakırlı preparatlar kullanılmalıdır.

Zeytin Sineği mücadelesine devam edilir. Deltamethrin, Alpha cypermethrin veya Lambda cyhalothrin terkipli insektisitlerden birisi ile ilaçlama yapılır.

Zeytin meyvelerinin irileştiği (yağlandığı) dönemde Potasyumlu Yaprak Gübresi verilir.

İncir (Bursa Siyahı) hasadı Eylül ayında başlar, Kasım ayına kadar sürer.

• Üzüm, mürdüm eriği, kızılcık, fındık, ceviz türlerinde hasat yapılmaktadır.

• Toprak işleme, ekim- dikim hazırlığı yapılır.

• Fidan sökümü, hendekleme, dağıtımı yapılır.

• Bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir.

• Sulama işleri devam eder.

Kestel1

Turunçgil

• Zararlı (Harnup güvesi, Koşniller ve Akarlar) mücadelesi yapılır.

• Akdeniz Meyve Sineği kontrolü yapılır, gerekiyorsa mücadele edilir.

AĞUSTOS AYI TARIM FAALİYETLERİ TAKVİMİ
AĞUSTOS AYI TARIM FAALİYETLERİ TAKVİMİ
İçeriği Görüntüle

• Kimyasal yolla ot mücadelesine devam edilir.

• Minneola Tanjelo'nun Alternaria hastalığı gözlemleri ve mücadelesi yapılır.

Tarla Ve Yem Bitkileri

Hububat: Tahıl ekimi yapılacak olan tarlanın sürülüp ekime hazır duruma getirilmeli tohum ve gübre temini yapılmalıdır.

I. ve II. Ürün Mısır: Ana ürün olarak ekilen mısırın hasadına devam edilir ve tamamlanır. Eylül ayı başlarında geç ekilen 2. Ürünün son suyu verilir. Koçan kurdu ve mısır kurdu ve Yeşil kurt mücadelesi yapılır.

• 2. Ürün Silajlık mısırların hasadı yapılır.

Reygras (İtalyan çimi, süt otu) ekilişleri devam etmektedir. Ekimde dekara 5-6 kg tohum kullanılmaktadır. Mibzerle ekimde sıra arası 15-20 cm olmalıdır. Uygun koşullarda 20-25 günde bir biçim alınabilmektedir. Ekim sonrası yağmurlar çıkışı hızlandırmaktadır. Kuru kalan tohumlar ise canlılığını muhafaza edebilmektedir. Taban gübresi olarak 30 kg/da 15-15-15 kompoze gübre verilir. Ekim derinliği 1,5-2 cm’yi geçmemelidir.

Lenox (Yem Şalgamı) ekim zamanı 15 Eylül- 15 Ekim arasıdır. Lenox -15 ⁰C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanıklı bir yem bitkisidir. Bu dönemde ekilen bitkiler kışa 6-8 yapraklı olarak gireceğinden kış soğuklarından etkilenmeyeceklerdir. Ekimde dekara 1 kg tohum kullanılır. Ekim öncesi dekara 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi ve 25 kg/da DAP gübresi verilmelidir. Şubat ayında ise ilave olarak 25 kg/da Amonyum sülfat gübresi verilir. Ot verimi yaklaşık olarak 10-15 ton/da olur. Silaj yapılacaksa her 1 ton lenox otu için 30-50 kg buğday kırması karıştırılmalıdır.

• Tek yıllık yem bitkilerinin ekimi için toprak hazırlığı yapılır.

Çeltik hasadı; salkımların % 80 inin saman sarısını aldığı ve salkımın dip tarafındaki taneler sarı olum dönemine girdiğinde yani çiçeklenmeden 42-49 gün sonra yapılr.

Sorgum Otu

Arıcılık

• Bal hasadı yapılır. (Çerçevenin tümünün veya en az 2/3’ünün sıralandığı zaman, bal hasat edilmelidir. Sırlanmış, olgunlaşmamış ballar hasat edilirse, erken kristalize olur veya ekşimeler görülebilir.)

• Sağlam çerçevelerdeki ballar süzülerek, boş petekler yeniden kovanlara verilir. Verilen bu boş petekler işçi arılar tarafından onarılarak, bal bulunabilirse, yeniden doldurulabilir.

• Bal sağımda yağmacılığa meydan vermemek için, çok dikkatli davranmak gerekir.

• Kovanlarda bakım işleri devam eder. Soğuk bölgelerde kovan ağızları daraltılır. Soğuk başlayan bölgelerde kovanlarda kışlık yem durumları kontrol edilir. Arı yemi; arıların besin ihtiyacını karşılamak ve kolonileri güçlendirmek için kullanılan, fruktoz, glikoz ve sakkaroz içeren, sıvı veya kek formunda olan ürünlerdir.

• Çeşitli arı hastalık zararlıları ile mücadele edilir.

Arıcılık

Küçükbaş Hayvancılık

• Meralar kuruduğundan, bu ayda koyunlara ek yem ve yonca verilmelidir. Yonca biçiminden iki-üç gün sonra, kurutularak verilmelidir. Sulama olanağı varsa, meralar sulanarak bir süre daha yararlanılabilecek duruma getirilir. Ağıl yakınlarındaki ekilecek hasıl tarlalarının hazırlanmasına başlanır.

• İyi olmayan hava şartları ve ek besin verilememesi gibi şartlarda; gelişebilecek gebelik toksemesi gibi hastalıklarda, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmelidir.

• Koyunlara çiçek ve septisemi aşıları uygulanır.

• Pazarlama durumuna göre, kadro fazlası kasaplık niteliğindeki koyunların satışı yapılır.

Koyun Desteği