Yem Bitkileri

Tokat’ın Pazar İlçesi’nde Sorgum-Sudan Otu Hasadı Yapıldı

Tokat’ın Pazar İlçesi’nde yürütülen “Sorgum-Sudan Otu Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde, 6 dekar alanda sorgum otunun hasadı gerçekleştirildi.

Abone Ol

TAKE Projesi ile Tarımda Yeni Ufuklar: Sorgum Sudan

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Tokat’ın Pazar İlçesi’nde yürütülen “2025 Yılı Sorgum-Sudan Otu Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde, Dereköy Köyü’nde 6 dekar alanda Tonga çeşidi sorgum sudan otunun hasadı başarıyla gerçekleştirildi.

Proje dâhilinde seçilen parselde, arpa ürünün hasadının ardından ikinci ürün olarak yetiştirilen sorgum-sudan otunun ekimi Haziran ayında gerçekleştirildi ve ekimde dekara 1,5 kg tohum kullanıldı. Ekimle birlikte dekara 15 kg kompoze taban gübresi, sonradan gelişme döneminde 10 kg üre gübresi uygulandı.

Eylül ayında biçim olgunluğuna gelen sorgum sudan otu tarlasında düzenlenen hasat etkinliğine Pazar İlçe Kaymakamı Ramazan Teke, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Ömer Cebeci, ve İlçe Tarım Müdürü Emre Kapar ve üreticiler katıldı.

İlçe Tarım Müdürü Emre Kapar, etkinlikte yaptığı açıklamada; sorgum sudan otunun hayvancılıkta yem ihtiyacının karşılanmasında yüksek besleyici özelliklere sahip olduğunu, bölgedeki kaba yem açığını kapatmada önemli bir alternatif ürün olduğunu ifade etti.

Tarla sahibi olan üretici Kasım Gezgin; projenin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu belirterek: “Bu yıl hem verimden hem de ürünün kalitesinden çok memnun kaldım. Elde ettiğimiz otu silaj yaparak değerlendireceğim. İki biçimde toplam 10 ton ürün alıyoruz. Sorgum otu hayvancılık yapan üreticiler için büyük kolaylık sağlıyor. Bakanlığımızın bu desteği olmasaydı bu ürünü deneme imkânım olmayacaktı. Elde ettiğim sonuçtan çok mutluyum, gelecek yıllarda da üretime devam etmek istiyorum.” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Bu proje ile: Bölgede sorgum sudan otu üretiminin yaygınlaştırılması, kaliteli kaba yem üretiminin artırılması, hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlanması hedefleniyor.