Aylık Tarım Takvimi

Ekim Ayı Tarımsal Faaliyetler Takvimi

"Ekim Ayı Tarım Takvimi" aracılığıyla tarlanızda, bahçenizde, çiftliğinizdeki periyodik işlerinizi aksatmadan yürütmenizi sağlayacak hatırlatmalar yapıyoruz.

Abone Ol

EKİM AYI TARIM TAKVİMİ

MEYVECİLİK

ZEYTİN: Zeytinlerde Halkalı Leke (Spilocaea oleaginea) Hastalığı mücadelesi normal koşullarda Eylül ayında yapılmakla birlikte, mücadele zamanı bazı yıllarda Ekim ayının ilk yarısına sarkabilmektedir. Bu durumda sonbahar sürgünleri görülmeden önce 1500 gr/ 100 lt. su dozunda Bordo Bulamacı (%20 Metalik Bakıra Eşdeğer) veya diğer bakırlı preparatlar kullanılmalıdır.

Zeytin Sineği mücadelesine devam edilir.

CEVİZ: Ceviz hasadı başlamaktadır.

SEBZECİLİK

KAPYA BİBER: Kapya biber hasadı ekim ayına kadar devam etmektedir.

SOĞAN: Tohumdan baş soğan üretiminde ekim dönemi; Ekim – Kasım ayları olup, hasat dönemi Mayıs - Haziran ayları olacaktır. Dekara 600-800 gr. tohum kullanılması önerilir.

YEM BİTKİLERİ

YONCA: Kışı ılıman geçen (zeytin ve incirin rahatça yetiştiği) bölgelerde yonca ekilişi Ekim ayından itibaren başlar. Yonca Ekimi en geç 15 Kasım’da bitirilmelidir. Böylece bitkiler çıkış yapmalı sonbahar ilk donlarından önce pişkinleşmelidir. Ekim mibzerle yapılacaksa 15-20 cm sıra arası ile 1,2- 2 cm derinliğe yapılır. Dekara 2-2,5 kg. tohum kullanılır. (İlk kez yonca ekilen bir tarlada 100 kg. tohuma 1 kg. Ensifer meliloti “rhizobium meliloti” bakterisi aşılanırsa, köklerde nodozite oluşumu teşvik edilmiş olur. Ancak azotlu gübrenin aşırı kullanılması bu bakteriye zarar verebilir.) Tohum ekimi öncesinde yoncanın en az 3 yıllık fosfor ve potasyum ihtiyacı toprağa kazandırılmalıdır. Bu amaçla 25 kg/da Triple Süper Fosfat veya DAP gibresi ile ilave olarak 30 kg/da Potasyum Sülfat gübresi verilir. Çıkışı müteakip ertesi ilkbaharda, ilk biçimin sonrasında ve sulamanın öncesinde 10 kg/da Amonyum Sülfat gübresi verilir. Takip eden her biçimden sonra ve sulama öncesinde 8 kg/da Amonyum Nitrat veya eşdeğer azota sahip azotlu gübre verilir.

YEM BEZELYESİ: Kışı ılıman geçen (zeytin ve incirin rahatça yetiştiği) bölgelerde yem bezelyesi ekilişi Ekim ayından itibaren başlar ve en geç 15 Kasım’da bitirilir. Böylece bitkiler çıkış yapar ve sonbahar ilk donları başlamadan önce pişkinleşmiş olur. Mibzerle sıraya ekimde 12-15 kg/da tohum kullanılır. Serpme ekim yapılacaksa 15-20 kg/da tohum kullanılması gerekir. Silajlık veya yeşil ot amaçlı ekimlerde sıra araları 15-20 cm. olmalıdır. Kuru ot veya tohum amaçlı ekimlerde ise sıra araları 30 cm. olarak uygulanabilir. Ekim derinliğinin 3-5 cm. olması yeterlidir. Tahılla karışık ekim yapılacaksa 12 kg. bezelye tohumuna karşılık 4-5 kg. Tritikale kullanılabilir. Ekim öncesi 20 kg. TSP ve 10-15 kg Amonyum Sülfat gübresi verilmelidir. Mayıs sonu Haziran başı arasında ilk meyveler oluşmaya başladığında hasadı yapılırsa; su oranı düşeceğinden, silaj için çok daha uygun olur. Yem bezelyesi üretiminde 1-2 ton yeşil ot almak mümkündür.

RYEGRASS (İTALYAN ÇİMİ): İtalyan Çimi (Süt otu) ekilişleri devam etmektedir. Ekimde dekara 5-6 kg tohum kullanılmaktadır. Mibzerle ekimde sıra arası 15-20 cm olmalıdır. Uygun koşullarda 20-25 günde bir biçim alınabilmektedir. Ekim sonrası yağmurlar çıkışı hızlandırmaktadır. Kuru kalan tohumlar ise canlılığını muhafaza edebilmektedir. Taban gübresi olarak 30 kg/da 15-15-15 kompoze gübre verilir. Ekim derinliği 1,5-2 cm’yi geçmemelidir.

ARICILIK

Kovanlar kışı geçirecekleri alanlara taşınır. Bal hasadı tamamen bitirilir.

Boş petekler büyük mum güvesine karşı önlem alınarak saklanır. Bunun için en iyi yöntem peteklerin derin dondurucularda -18°C’de 2-3 saat şoklanıp sonrasında güvenin giremeyeceği şekilde bir kapatılıp kuru ve havadar bir yerde muhafaza edilmesidir.

Kovanların kışa hazırlanması için, ana arı, işçi arı, yavru ve kışlık bal stoku kontrolleri yapılır. Kovan kontrollerinde ana arısı olmayan koloniler, analı kolonilerle birleştirilir.

Kovanlarda arıların kaplayabileceği kadar çerçeve bırakılmalıdır. 8-10 çerçeve genelde yeterli olacaktır. Her bir kovana koloninin kışı geçirmesine yetecek kadar, 10-14 kg. kışlık bal bırakmak gereklidir. Özellikle ertesi ilkbaharda yeni polen gelmeye başlayıncaya kadar ki dönemde arıların yavru yetiştirmeyi başlatabilmeleri için kovanda kış için bırakılan ballı peteklerin 3-4 adedinde aynı zamanda yeterince polen de bulunmalıdır.