Ankara’da şeker pancarı hasadında son viraj: Çiftçi gün doğmadan tarlada
Ankara’nın Polatlı ilçesinde şeker pancarı hasadında sona yaklaşılırken, gün doğmadan tarlaya giren üreticiler yoğun döneminin son ürünlerini toplamayı sürdürüyor. Nisan ayında ekilen pancarların eylül sonundan itibaren sökümüne başlanan bölgede, hasat aralık ayının sonuna kadar devam edecek.
Ankara Pancar Kooperatifi Polatlı Mağaza Şefi, Ziraat Mühendisi Kerem Güler, bu yıl verim ve kalite açısından tabloyu değerlendirerek, “Köy genelinde 10 ton civarı verim bekliyoruz. Ancak Polatlı genelinde bu rakam 5.5 ton seviyesine düşüyor. Polar değerleri ise 16.5–17 aralığında geliyor” dedi.
“Sakarya Nehri kesildi, yeraltı suları çekildi”
Sulama kaynaklarındaki ciddi azalışın üretimi doğrudan etkilediğini ifade eden Güler, “Sakarya Nehri bizim ana su kaynağımızdı ancak kesildi. Kuyu ve yer altı sularında da büyük çekilme var. Yıl çok sıcak geçti. Ayrıca kök çürüklüğü hastalığı bu yıl daha fazla görüldü. Tüm zorluklara rağmen üreticimiz pancarını sökmeye devam ediyor” diye konuştu.
En büyük hata: Münavebeye uyulmaması
Aynı tarlaya uzun yıllar üst üste pancar ekilmesinin hastalık ve zararlı yoğunluğunu artırdığını söyleyen Güler, ideal uygulamanın aynı tarlaya en az 4 yıl boyunca pancar ekmemek olduğunu hatırlattı.
“1 dekar pancar 6 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor”
Pancar üretiminin çevresel katkısına da değinen Güler, “1 dekar pancar yıllık 6 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor. Fabrikanın fiyat revizesi olumlu. Sözleşmeli üretim sayesinde çiftçi destekleniyor, bu da üretimi kolaylaştırıyor” dedi.
Zorlu bir takvim
Bölgede ekimler nisan ortasında başlıyor, şeker pancarı 170–200 günde olgunlaşıyor. Güler, “Uzun bir süreç. Çiftçi için çok yorucu bir sezondur” ifadelerini kullandı.
“Gün doğmadan giriyoruz, gün batınca çıkıyoruz”
Çiftçi Abdullah Arslan ise su sıkıntısının en büyük sorun olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ortalama 9 ton civarı verim alıyoruz. Polar da 17–18 geliyor. Sabah gün doğmadan kalkıp sulama, söküm, yükleme yapıyoruz. Akşama kadar tarladayız. En büyük problemimiz susuzluk. Sondajdan sezon başında 50 tabancayla sulamaya başlıyoruz, gün geçtikçe 10 fiskeye düşüyor. Ayrıca fabrikanın randevu sistemi çok yoğun. Pancar bekledikçe fire veriyor. Sistemde güncelleme şart.”